Rozhovor s Veronikou Mokrejšovou a Jiřím Zemanem z FMV o plýtvání potravinami. Navštivte je na Noci Vědců!

V pátek 24. září můžete navštívit Noc vědců, do které se poprvé zapojuje i FMV VŠE. Katedra mezinárodního podnikání připravila program s názvem „Je čas na změnu hospodaření s potravinami“. Večer bude věnovaný problematice plýtvání potravinami. Během něj se návštěvníci hravou formou dozví, jak číst data na obalech potravin, nebo jak si jednoduše změřit, kolik jejich rodina vyplýtvá v porovnání s ostatními českými domácnostmi. Na stánku katedry vám také poradí tipy a triky, jak každodenní vyhazování potravin omezit. Nebude chybět ani soutěž o ceny.

Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D. a Ing. Jiří Zeman, Ph.D., které na Noci vědců potkáte, působí na Katedře mezinárodního podnikání, na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze. Ve své výzkumné i pedagogické činnosti se zabývají především otázkami maloobchodu s akcentem na téma potraviny. Od roku 2014 svou vědecko-výzkumnou činnost zaměřili v úzkém specializovaném týmu na téma plýtvání potravinami.

Nedávno je vyzpovídal MUDr. Martin Jan Stránský v rozhovoru pro portál Přítomnost. Rozhovor mimo jiné představuje tři základní motivace pro boj proti plýtvání: ekonomickou, ekologickou a morální. Podívejte se na celý záznam!

Veronika Mokrejšová a Jiří Zeman  I  Katedra mezinárodního podnikání

Věděli jste, že zhruba 21 – 37 % CO2 vznikne při výrobě potravin? Proč vyrábíme potraviny, které končí na skládce? Kolik kilo potravin na osobu končí za týden v koši? A jak motivovat domácnosti, aby změnily přístup k plýtvání? Poslechněte si celý rozhovor!