Konvergence české ekonomiky po vstupu do EU a příležitosti do budoucna

Odborníci z Katedry mezinárodních ekonomických vztahů FMV VŠE připravili pro výroční konferenci 2024 Budoucích 20 let Česka v EU – nekončící příběh dohánění Evropy? podkladový materiál, který shrnuje dosavadní proces dohánění neboli konvergence Česka směrem k bohatým zemím EU.

Studie naznačuje, že dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie lze označit za úspěšné období ekonomické konvergence. Tento proces byl hnaný zejména přímými zahraničními investicemi, přílivem zdrojů z evropských fondů a tlakem na zlepšení institucionálního prostředí. Přestože kvalita českých institucí stále zaostává, vliv EU přispěl k jejich postupnému zlepšování. Na tuto problematiku upozorňuje i několik jiných analýz, např. studie Chmelaře a jeho týmu (2014) či aktuálního výzkumu Erste Research z dubna 2024.

Ekonometrický model tzv. Difference in Difference, ukazuje, že země, které vstoupily do EU v roce 2004, zaznamenaly výrazné zvýšení růstu HDP. Výsledky dále ukazují, že z členství v EU měly prospěch jak stávající, tak nové členské státy, ačkoli ve skupině, která byla posuzována, došlo k vyššímu růstu. Toto ekonometrické modelování potvrzuje dlouhodobé výhody členství v EU jak pro nové, tak i stávající členské státy.

Mezi oblasti, kterým by se měla věnovat větší pozornost je např. trh práce. Navzdory nízké porodnosti a snižujícímu se počtu obyvatel v produktivním věku existují příležitosti pro zlepšení. Patří sem například větší otevření trhu práce zahraničním (kvalifikovaným) pracovníkům, podpora rychlejšího návratu rodičů malých dětí do pracovního procesu, rozvoj celoživotního vzdělávání a rekvalifikací.

Ačkoliv neexistuje jediné řešení pro zvýšení růstového potenciálu české ekonomiky, je zřejmé, že řada opatření v klíčových oblastech může vést k dalšímu posílení konvergence a konkurenceschopnosti. Dalšími možnými cestami k růstu, na které je třeba se zaměřit, jsou například modernizace daňového systému nebo podpora pro repatriaci zahraničních podniků domácího původu.

Celá studie je ke stažení zde.

Přečtěte si také článek ke studii v Hospodářských novinách.

Podívejte se na prezentaci Kareema Abdallaha o modelu konvergence a následnou panelovou diskuzi od 3:20:00

Konvergence české ekonomiky po vstupu do EU a příležitosti do budoucna