KTH FMV součástí vzniku unikátního výzkumného centra CESMOD

Experti a expertky z oblasti Smart Cities, Smart Villages a Smart Regions (zkráceně konceptu SMART), vysokých škol a inovačních center se prostřednictvím Technologické agentury ČR (TA ČR), Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA, sdružili v Centru výzkumu pro odolnou, smart, inovativní a udržitelnou společnost (CESMOD). Interdisciplinární centrum posílí odborné kompetence a znalosti veřejné správy a vytvoří výzkumné zázemí pro kvalitnější naplňování národní Koncepce Smart City z roku 2021 i dalších politik a strategií.

Obrovským úspěchem Fakulty mezinárodních vztahů VŠE a jejích partnerů v silné národní konkurenci je získání čerstvě zahájeného více než pětiletého projektu CESMOD, který komplexně řeší problematiku rozvoje konceptu SMART. Jeho hlavním řešitelem je Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem při zapojení dalších vysokých škol a expertních organizací.

„Projekt je unikátní mimo jiné tím, že v rámci jednoho centra budou společně řešena témata, kterými se v minulosti zabývaly různé instituce v rámci desítek izolovaných projektů,“ vyzdvihuje komplexnost CESMOD hlavní řešitelka projektu dr. Hana Brůhová Foltýnová z FSE UJEP.

V České republice jedinečné výzkumné centrum CESMOD společně utvořilo deset institucí za finanční pomoci Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA, 5. veřejné soutěže – dílčí cíl 5: Průřezová podpora v opatření Dlouhodobé výzkumné záměry a Řešení aktuálních potřeb VaVaI. Toto interdisciplinární centrum sdružuje experty z organizací v oblasti Smart Cities, Smart Villages a Smart Regions, vysokých škol a inovačních center, a disponuje špičkovým vybavením a infrastrukturou mateřských institucí.

„Projekt je zaměřen na vybudování dlouhodobé odborné kapacity pro socioekonomický výzkum v oblasti rozvoje odolné, SMART a udržitelné společnosti. Ta by měla posílit odborné kompetence a znalosti veřejné správy a vytvořit výzkumné zázemí pro kvalitnější naplňování státních politik a strategií, které jsou užitečné pro rozvoj inovativních řešení v území. Konečnými uživateli našich výsledků tedy budou například Ministerstvo pro místní rozvoj a další ministerstva řešící problematiku smart city, orgány státní správy, ale také krajské i místní samosprávy,“ upozorňuje hlavní řešitelka.

Spoluřešitelé

Exkluzivní řešitelský tým CESMOD tvoří spolu s UJEP: Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze, Vysoká škola ekonomická v Praze, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Masarykova univerzita, Jihomoravská agentura pro veřejné inovace JINAG, spolek, Národní síť Zdravých měst České republiky, Inovační centrum Ústeckého kraje, z. s., STEM/MARK, a. s., a Obce v datech, s. r. o.

S potěšením sleduji konkrétní plody práce ambiciózního směřování Katedry turismu a hospitality managementu v oblasti vědeckých projektů. Vedoucí řešitelka projektu za VŠE Dr. Lucie Nencková a její tým, přispívá k interdisciplinárnímu a holistickému pojetí výzkumu na katedře. Věřím, že téma odolné, SMART a udržitelné společnosti je příležitostí pro vznik kvalitních vědeckých výstupů a zároveň očekávám praktické využití výstupů projektu pro široké spektrum stakeholderů v regionech České republiky.

Ing. Pavel Černý, Ph.D., vedoucí Katedry turismu a hospitality managementu, FMV VŠE v Praze

Inovativní řešení pro ČR

Snahou projektu je podpořit kvalitativní rozvoj společnosti, aby mohla lépe a efektivněji využít inovativní řešení, tzn. zvýšit povědomí, akceptaci, koordinaci a efektivitu jejich zavádění u všech cílových skupin (státní správa a samospráva, univerzity, firmy a občanská společnost). Koncept SMART bude definován ve specifických podmínkách ČR, budou zkoumány hlavní výzvy pro jeho další rozvoj, navrhovány úpravy legislativy a strategií, a poskytnuta metodická podpora pro plánování a efektivní realizaci SMART řešení zvláště pro města, venkovské obce a svazky obcí.

„Současně projekt významným způsobem upozorní na nutnost vzdělávání a zvyšování povědomí o SMART problematice mezi zájmovou veřejností. Zapojení univerzit nám umožňuje efektivně se věnovat i vzdělávání studentů a zaměstnanců vysokých škol,“ připomíná Hana Brůhová Foltýnová.

Transfer SMART znalostí a technologií

Transfer SMART znalostí a technologií do různých životních situací cílových skupin bude postaven na podpoře síťování, výměně zkušeností, sdílení dobré praxe, a podpoře konkrétních subjektů při plánování a realizaci SMART opatření, příp. přímo living labs. Zároveň bude vyvíjen speciální software, který bude s využitím aktuálních informací (v reálném čase) sloužit jako podpůrný nástroj pro aplikaci evidence-based policy a kvalitní evaluaci. „Praktická realizace a implementace inovací proběhne na všech úrovních, národní, regionální i místní, aby byl podpořen rozvoj všech typů obcí a regionů i digitální a zelená tranzice,“ uzavírá Brůhová Foltýnová.

Vedoucí řešitelka projektu za KTH FMV VŠE

Bc. Lucie Nencková, Ph.D., MBA

Bc. Lucie Nencková, Ph.D., MBA

Lucie Nencková se zabývá ve své práci tématem udržitelného rozvoje v mnoha jeho podobách, zejména s ohledem na implementaci principů oběhového hospodářství (cirkulární ekonomiky), regionální politiky a koncepty Smart Cities, Smarti Villages a Smart Regions. Dlouhodobě spolupracuje s relevantními aktéry v uvedených oblastech. Jako spoluautorka se podílela na řadě strategických rozvojových dokumentů na národní, regionální i místní úrovni, mj. na Koncepci Smart Cities – odolnost prostřednictvím SMART řešení pro obce, města a regiony pro Ministerstvo pro místní rozvoj. Spolupracovala – a nadále spolupracuje – při přípravě a řešení výzkumných a inovačních projektů (Interreg, TA ČR, CEF, H2020, UNDP). Je aktivní hodnotitelkou projektů Technologické agentury České republiky (TA ČR) a dlouhodobě působí v Institutu pro udržitelné podnikání Vysoké školy ekonomické v Praze. Prosazuje holistické a multidisciplinární přístupy, zejména v oblasti propojování akademické sféry a veřejné správy při řešení všedních i méně všedních problémů a výzev udržitelného rozvoje, dále se věnuje problematice RRI (Responsible Research & Innovation).


Projekt „CENTRUM VÝZKUMU PRO ODOLNOU, SMART, INOVATIVNÍ A UDRŽITELNOU SPOLEČNOST“ (CESMOD“ č. TQ12000017) je podpořen Technologickou agenturou ČR v rámci 5. veřejné́ soutěže Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA.

KTH FMV součástí vzniku unikátního výzkumného centra CESMOD